CIASTO BANANOWE DO GÓRY SPODEM. Upside-down banana cake.




Czasem w kuchni znajduję zabłąkanego banana. Zwykle, w takim momencie nie jest już nieskazitelnie żółty, czasem nie ma nawet drobnych brązowych plamek. Ostatnio znalazłam takie cztery, wyglądające nie całkiem idealnie, banany. Trzymały się dzielnie jednak ich skórka wskazywała, że dość długo czekały na moją uwagę. Dość niechętnie wyrzucam jedzenie, mogłam z nich zrobić odżywkę do włosów ale na szczęście w książce Baking. Basics to Brilliance [...] znalazłam ten przepis. W przepisie występują zgniecione, dojrzałe banany, czyli dokładnie takie jakie mogłam akurat uzyskać z moich „zbrązowieńców”. 

Na potrzeby polskie przepis nieco zmodyfikowałam, co dało rezultat, który widzicie pod spodem. Pomimo przejrzałego głównego składnika ciasto było bardzo smaczne i tak też wyglądało, zwłaszcza gdy syrop spływał po delikatnie ciepłych brzegach ciasta.



Ciasto:
125g masła (82% tłuszczu zwierzęcego)
230g brązowego cukru
2 jajka
225g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany, bardzo dojrzałe
0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub
miąższ z laski wanilii

Spód:
4 banany
ok. łyżka brązowego cukru
masło, co wysmarowania formy


Wykonanie:

Spód

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę tortową wysmaruj masłem, a jej spód obsyp cienką warstwą cukru. Cztery banany pokrój wzdłuż w plastry, a następnie ułóż promieniście w formie.

Ciasto - przygotowanie
  • Używając miksera utrzyj masło i cukier, tak by było prawie białe. Ciągle mieszając, już na wolniejszych obrotach, dodawaj po kolei jajka, tak by za każdym razem dobrze się wymieszały z masą oraz ekstrakt waniliowy. Uważaj by masa się nie rozdzieliła.

  • W oddzielnej miseczce rozgnieć dojrzałe banany, tak by utworzyły papkę. Dodaj ją powoli do wcześniej powstałej masy i wymieszaj na wolnych obrotach.

  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki suche (mąkę + proszek do pieczenia). Dodawaj je powoli do masy i wymieszaj delikatnie, najlepiej łyżką dopóki nie zauważysz, że składniki się dobrze połączyły. 

  • Ostrożnie, najlepiej łyżką, przełóż masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj wierzch i delikatnie stuknij formą o blat by ciasto się wyrównało. Piecz w piekarniku na 180 stopniach przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto nie klei się do niego. 

  • Studź  ciasto nadal w tej pozycji przez około 30 minut, tak by przy kolejnym kroku było jeszcze lekko ciepłe.

Ciasto -finisz

Po około pół godzinie, gdy ciasto już stężało i lekko ostygło należy je przekręcić. W tym celu należy nakryć formę większym talerzem i przekręcić. Następnie poluzować formę tortową i ją ściągnąć, szczególnie uważając przy odklejaniu spodu formy. Jeśli ciasto jest jeszcze lekko ciepłe utworzony na dnie syrop powinien oblać brzegi.


Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author