Czasem w kuchni
znajduję zabłąkanego banana. Zwykle, w takim momencie nie jest już
nieskazitelnie żółty, czasem nie ma nawet drobnych brązowych
plamek. Ostatnio znalazłam takie cztery, wyglądające nie całkiem
idealnie, banany. Trzymały się dzielnie jednak ich skórka
wskazywała, że dość długo czekały na moją uwagę. Dość
niechętnie wyrzucam jedzenie, mogłam z nich zrobić odżywkę do
włosów ale na szczęście w książce Baking. Basics to Brilliance
[...] znalazłam ten przepis. W przepisie występują zgniecione,
dojrzałe banany, czyli dokładnie takie jakie mogłam akurat uzyskać
z moich „zbrązowieńców”.
Na potrzeby polskie przepis nieco
zmodyfikowałam, co dało rezultat, który widzicie pod spodem.
Pomimo przejrzałego głównego składnika ciasto było bardzo
smaczne i tak też wyglądało, zwłaszcza gdy syrop spływał po delikatnie ciepłych brzegach ciasta.
Ciasto:
125g masła (82%
tłuszczu zwierzęcego)
230g brązowego
cukru
2 jajka
225g mąki
pszennej tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 banany, bardzo
dojrzałe
0,5 łyżeczki
naturalnego ekstraktu waniliowego lub
miąższ z laski
wanilii
Spód:
4 banany
ok. łyżka
brązowego cukru
masło, co
wysmarowania formy
Wykonanie:
Spód
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę tortową wysmaruj masłem, a jej spód obsyp cienką warstwą cukru. Cztery banany pokrój wzdłuż w plastry, a następnie ułóż promieniście w formie.
Ciasto - przygotowanie
- Używając miksera utrzyj masło i cukier, tak by było prawie białe. Ciągle mieszając, już na wolniejszych obrotach, dodawaj po kolei jajka, tak by za każdym razem dobrze się wymieszały z masą oraz ekstrakt waniliowy. Uważaj by masa się nie rozdzieliła.
- W oddzielnej miseczce rozgnieć dojrzałe banany, tak by utworzyły papkę. Dodaj ją powoli do wcześniej powstałej masy i wymieszaj na wolnych obrotach.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki suche (mąkę + proszek do pieczenia). Dodawaj je powoli do masy i wymieszaj delikatnie, najlepiej łyżką dopóki nie zauważysz, że składniki się dobrze połączyły.
- Ostrożnie, najlepiej łyżką, przełóż masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj wierzch i delikatnie stuknij formą o blat by ciasto się wyrównało. Piecz w piekarniku na 180 stopniach przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto nie klei się do niego.
- Studź ciasto nadal w tej pozycji przez około 30 minut, tak by przy kolejnym kroku było jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto -finisz
Po około pół
godzinie, gdy ciasto już stężało i lekko ostygło należy je
przekręcić. W tym celu należy nakryć formę większym talerzem i
przekręcić. Następnie poluzować formę tortową i ją ściągnąć,
szczególnie uważając przy odklejaniu spodu formy. Jeśli ciasto
jest jeszcze lekko ciepłe utworzony na dnie syrop powinien oblać
brzegi.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz