KAFTA – SHISH KEBAB WEDŁUG TRADYCYJNYCH LIBAŚKICH PRZEPISÓW




Jak większość krajów zlokalizowanych u wybrzeży Morza Śródziemnego również Liban posiada własną odmianę popularnego shish kebabu. Kafta kebab wykonywany jest z mielonego mięsa wołowego, a wyróżnia go bogactwo przypraw i dodatków. Warto to danie wykonać, jest chude, smaczne i doskonale przyprawione.


Składniki:



500g wołowego mięsa mielonego

1 średnia cebula cukrowa, poszatkowana

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

2 łyżki suszonej słodkiej papryki

1 łyżka suszonej mięty, rozkruszonej

1 łyżeczka kuminu

½ łyżeczki suszonej ostrej papryki

½ łyżeczki zmiażdżonej kolendry

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek






Przygotowanie:



  1. Przygotuj około 15-20 drewnianych patyczków szaszłykowych.
  2. Wymieszaj mięso mielone z cebulą i wszystkimi dodatkami. Niestety najlepiej łączy się gdy zrobisz to dłońmi.
  3. Rozgrzej piekarnik, ustawienie grilla do 180° i wyjmij kratkę. Na kratkę możesz położyć pergamin, ale nie musisz.
  4. Nalej na dłonie trochę oliwy, co ułatwi formowanie kababu. Z wymieszanego mięsa zacznij formować małe kulki i uformuj je w kształcie kebabu. Ułóż je na kratce i przekuj patyczkami.
  5. Wstaw do piekarnika na 15-20min.

Podawaj z mezze i sałatką Tabbouleh. 


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author