Jak
większość krajów zlokalizowanych u wybrzeży Morza Śródziemnego
również Liban posiada własną odmianę popularnego shish kebabu.
Kafta kebab wykonywany jest z mielonego mięsa wołowego, a wyróżnia
go bogactwo przypraw i dodatków. Warto to danie wykonać, jest
chude, smaczne i doskonale przyprawione.
Składniki:
500g
wołowego mięsa mielonego
1
średnia cebula cukrowa, poszatkowana
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
2
łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2
łyżki suszonej słodkiej papryki
1
łyżka suszonej mięty, rozkruszonej
1
łyżeczka kuminu
½
łyżeczki suszonej ostrej papryki
½
łyżeczki zmiażdżonej kolendry
½
łyżeczki cynamonu
½
łyżeczki soli
½
łyżeczki czarnego pieprzu
1
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj około 15-20 drewnianych patyczków szaszłykowych.
- Wymieszaj mięso mielone z cebulą i wszystkimi dodatkami. Niestety najlepiej łączy się gdy zrobisz to dłońmi.
- Rozgrzej piekarnik, ustawienie grilla do 180° i wyjmij kratkę. Na kratkę możesz położyć pergamin, ale nie musisz.
- Nalej na dłonie trochę oliwy, co ułatwi formowanie kababu. Z wymieszanego mięsa zacznij formować małe kulki i uformuj je w kształcie kebabu. Ułóż je na kratce i przekuj patyczkami.
- Wstaw do piekarnika na 15-20min.
Podawaj
z mezze i sałatką Tabbouleh.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz