IDEALNE ŚNIADANIE. LEKKI NALEŚNIK W STYLU IHOP. The perfect breakfast with light pancake IHOP style.



Dla większości osób poranek stanowi istną gonitwę. Niezależnie od płci czy wieku, zwykle na tą jedną godzinę przed wyjściem, mamy zaplanowane stanowczo nazbyt wiele rzeczy. Jednak czasem zdarzają mi się takie momenty gdy nawet ranek przestaje straszyć, a zegar zwalnia czekając aż przygotuję śniadanie i w spokoju je zjem.

Idealnym śniadaniem jest ten naleśnik. Nie jest to standardowy cienki naleśnik crêpe, ani typowy amerykański pancake, w którym zamiast mleka używa się maślanki. Lekki i puszysty rozpływa się w ustach, a jego cynamonowy zapach przyciąga wszystkich niczym aromat kawy w świątecznej reklamie Jacobs Kronung.
Zapraszam do śniadania!


Ciasto
(na pojedynczy omlet na dużej patelni lub dwa na małej):
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. 1 łyżki oleju
- 6 łyżek mąki pszennej*
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli

* Ilość zależna od rodzaju mąki pszennej, ciasto powinno być gęstości śmietany.

Dodatki:
- orzechy laskowe
- melasa lub syrop klonowy

Wykonanie:
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie powoli dodawać
mąkę oraz pozostałe zmieszane wcześniej suche składniki (proszek do pieczenia + cukier + sól). Odstawić na 10 minut. Ciasto smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. Przełożyć na talerz, oblać melasą lub syropem klonowym. Posypać orzechami.

Smacznego poranka!




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author