& POWIDŁO
...czyli gotowanie i pieczenie,
mieszanie, próbowanie składników
i przepisów, jednym słowem dzielenie się
pasją tworzenia i jej efektami...
Gotowanie i pieczenie to jedna z moich ulubionych czynności, którą pielęgnuję od wczesnego dzieciństwa. Gdy byłam mała, na płytach tarasu mojego rodzinnego domu układałam kształtnie uformowane "kotlety" z błota, czasem z dodatkiem trawy lub kwiatków, by w "naturalnym" piekarniku mogły się wypiec. Kolejnym specjałem moich wczesnoszkolnych dni były koktajle, które zapamiętale mieszałyśmy z koleżanką i dawałyśmy do degustacji jej mamie. Wolę nie myśleć o smaku jednego z ciekawszych "koktajli" z mleka, jogurtu owocowego i coca-coli. Ciekawą mieszanką był także napój najwyraźniej zainspirowany winem Malvazja Istarska, o którym usłyszałam na wakacjach w Chorwacji. Zakopana dla lepszego smaku butelka wody, owoców dzikiej róży i kamieni prawdopodobnie do dziś spoczywa w ziemi na terenie szkoły podstawowej w Komorowie. Ten cudowny napój miał być przeznaczony dla "ulubionego pedagoga" z gimnazjum.
I to wcale nie miała być trucizna!;)
Od tamtej pory wiele się zmieniło. W dalszym ciągu staram się gotować z naturalnych, nie przetworzonych składników choć nie są to już piach, woda i kamienie z korzyścią dla najbliższych.
Na stronach POWIDŁA znajdziecie zarówno przepisy, których aż żal nie zrobić, jak i informacje o najczęściej wykorzystywanych składnikach kulinarnych.
Dla kulinarnych nomadów specjalne doniesienia ze Stolicy, jak i z zagranicznych wypraw, przygotowywane zostały na kolejnych stronach, jak również kalendarium festiwali związanych z kulinariami.
Udanej lektury.
RABARBAR
0 komentarze:
Prześlij komentarz