RYBA DUSZONA W WARZYWACH I WINIE. SIMMERED FISH WITH VEGETABLES AND WINE.




Kolejny przepis na rybę z cyklu „NIGDY NIE SMAŻĘ RYBY”.
Przepis jest całkowicie autorski, choć podglądałam składniki portugalskich dań rybnych.
Polecam na weekendowy obiad lub kolację. Najlepiej dobrać do potrawy portugalskie wytrawne białe wino, np. z regionu Douro.






Składniki:

2 dowolne całe ryby, najlepiej morskie, ja miałam słodkowodne pstrągi
1 papryka słodka
3 dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
3 cebule szalotki
125ml wina białego, wytrawnego
50ml śmietanki słodkiej 30%
oliwa
sól, pieprz biały (do smaku)
rozmaryn świeży
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki przyprawy zater
5-6 młodych ziemniaków
sznurek naturalny


Wykonanie:

1. Rybę umyj, sprawdź czy jest oczyszczona z wnętrzności oraz czy skóra pozbawiona jest łuski. Jeśli nie wiesz jak to zrobić łatwo i czysto, zajrzyj TUTAJ.



2. Posiekaj: paprykę w wąskie paski, pomidora w kostkę, szalotkę w piórka. Czosnek obierz i również posiekaj w plasterki, nie rozgniataj. 

3. Ziemniaki wedle uznania przygotuj do gotowania. Przekrój wzdłuż a następnie wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 7 minut. Mają być lekko obgotowane ale nie miękkie. 

4. Na rozgrzaną na patelni oliwę po kolei, w 2-3 minutowych ostępach wrzucaj cebulę, czosnek, paprykę i na koniec pomidory. Po ok. 5 minutach, gdy sok z pomidora lekko wyparuje wlej wino i dorzuć rozmaryn. Całość niech się zagotuje, by alkohol odparował. Wsyp sól, pieprz, słodką paprykę. Powoli, cały czas mieszając dolej śmietankę, wymieszaj i na koniec przykryj pokrywką patelni. Duś (= gotuj pod szczelnym przykryciem) ok. 5 minut. 

5.Oczyszczoną rybę połóż na dwóch sznurkach, tak by jego końcówki wystawały, a jej wierzch posyp zaterem, możesz go wsmarować w skórę. Do brzucha ryby nałóż duszone warzywa. Rybę zwiąż, tak jak pokazałam na pierwszym zdjęciu.

6. W żaroodpornym naczyniu ułóż obgotowane ziemniaki i połowę pozostałych duszonych warzyw. Na tym umieść rybę. Całość zalej pozostałą częścią duszonych warzyw. Na wierzchu daj jeszcze trochę świeżego rozmarynu.



7. Całość nakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut, na 180º.


Smacznego!
 



1 komentarze:

  1. Zjadłam przed chwilą obiad, ale ta ryba wygląda tak przepysznie, że jakby ktoś ją postawił przede mną w tej chwili, to bym zjadła :)

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author