Wykonanie kompotu jest bajecznie proste a efekt na 100% lepszy niż sok na bazie rabarbaru i jabłka jednego z czołowych polskich producentów soków. Nie jest przesłodzony, ma lekko orientalny, świeży smak. Idealny dla ochłody w trakcie nadchodzących upałów.
Składniki
na 1 litr kompotu:
4
grubsze łodygi rabarbaru
700
ml. Wody
2-3
łyżki cukru trzcinowego
½
laski cynamonu
3
gwiazdki anyżu
2-3
ziarna kardamonu
Wykonanie:
- Pokrój rabarbar na średniej wielkości kawałki, oprósz cukrem i dosłownie szczyptą soli a następnie pozostaw na 20/30 minut. Po tym czasie zlej pierwszy sok, który wypuścił rabarbar. Zawiera on bardzo dużo szczawianów, które w zbyt dużej ilości i stężeniu wpływają niekorzystnie na nasz organizm, głównie na zęby.
- Opłucz rabarbar i zalej wodą, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Po upływie 10 minut dosyp cukier i wrzuć przyprawy, gotuj kolejne 15 minut, by przyprawy rozwinęły swój aromat.
- Gotowy kompot ostudź i dodatkowo schłódź w lodówce, taki jest najlepszy. Postaraj się go nie dosładzać.
Czy już mówiłam jaki on pyszny i jak łatwo go zrobić?
0 komentarze:
Prześlij komentarz