Letni kompot z rabarbaru. Refreshing summer rhubarb compote.





     Wykonanie kompotu jest bajecznie proste a efekt na 100% lepszy niż sok na bazie rabarbaru i jabłka jednego z czołowych polskich producentów soków. Nie jest przesłodzony, ma lekko orientalny, świeży smak. Idealny dla ochłody w trakcie nadchodzących upałów.
Składniki na 1 litr kompotu:

4 grubsze łodygi rabarbaru
700 ml. Wody
2-3 łyżki cukru trzcinowego
½ laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
2-3 ziarna kardamonu


Wykonanie:

  1. Pokrój rabarbar na średniej wielkości kawałki, oprósz cukrem i dosłownie szczyptą soli a następnie pozostaw na 20/30 minut. Po tym czasie zlej pierwszy sok, który wypuścił rabarbar. Zawiera on bardzo dużo szczawianów, które w zbyt dużej ilości i stężeniu wpływają niekorzystnie na nasz organizm, głównie na zęby.
  2. Opłucz rabarbar i zalej wodą, a następnie doprowadź do wrzenia.
  3. Po upływie 10 minut dosyp cukier i wrzuć przyprawy, gotuj kolejne 15 minut, by przyprawy rozwinęły swój aromat.
  4. Gotowy kompot ostudź i dodatkowo schłódź w lodówce, taki jest najlepszy. Postaraj się go nie dosładzać.





Czy już mówiłam jaki on pyszny i jak łatwo go zrobić?



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author