Rabarbar pod pomarańczową kruszonką. Rhubarb orange crumble.



Rabarbar w kolejnej, ciekawej odsłonie.
Jest to lżejsza wersja deseru, ciasta rabarbarowego niż BIG PINK, który zawiera wiele słodkich składników. Wykonanie go jest również o wiele szybsze. Reasumując pomysł na deser dla dorosłych i małych smakoszy wytrawnych ciast.
Rabarbar pod kruszonką z dodatkiem soku z pomarańczy jest raczej kwaskowy, mniej przesłodzony. W tym przepisie łodygi rabarbaru zachowują swój smak i ciężko go inaczej określić niż kwaskowe zielsko. Mi jednak to bardzo pasuje, kojarzy się z ogrodem i z bliżej nieokreślonego powodu, z przedszkolem.


Składniki:

Warstwa rabarbaru:
6 cienkich łodyg rabarbaru
100g cukru (najlepiej trzcinowego ale kryształ też da radę)
1 pomarańcza

Kruszonka:
75g cukru z buraka cukrowego (polski kryształ)
165g mąki (krupczatka lub kukurydziana)
80g zimnego masła
80g orzechów (najlepiej migdałów lub laskowych)
starta skórka z 1 pomarańczy




Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik, ustaw 180 stopni.
  2. Pokrój rabarbar na 1,5-2cm. kawałki, oprósz je cukrem i pozostaw na 20/30min. Po upływie tego czasu odlej sok, który wypuści rabarbar.
  3. Przygotuj formę. Posmaruj masłem, brzegi formy oprósz bułką tartą a dno cukrem.
  4. Przygotuj kruszonkę. Posiekaj drobno orzechy, nie musi być to pył, ale lepiej by kawałki nie były za duże. Wymieszaj suche składniki tj. cukier, mąkę, startą skórkę i orzechy. Masło posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do suchych składników. Szybko zagnieć, by masło się nie roztopiło. Masa ma być cały czas chłodna. Ważne by dobrze połączyła się mąka i masło, ale masa nie zrobiła się za miękka ani ciągnąca. Włóż do lodówki do schłodzenia na 10 minut.
  5. Wyłóż na formę rabarbar i oblej go sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Zasyp resztą cukru.
  6. Wygląd warstwy kruszonki zależy od ciebie. Ja po prostu pokruszyłam zimną masę wiem, że są osoby, które trą kruszonkę na tarce do warzyw. Tak czy siak, umieść „rozczłonkowaną” masę ciasta na rabarbarze. Możesz posypać kilkoma orzechami po wierzchu.
  7. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut, aż kruszonka się zarumieni. Stopień wypieczenia dopasuj do swoich preferencji. W przepisie nie ma jajek, więc kruszonka może być bardzo blada.
  8. Podawaj póki ciepłe np. z gałką lodów, których ja akurat nie miałam :)
    Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author