WEGETARIAŃSKIE NADZIEWANE PATISONY


     Od pewnego czasu staram się ograniczać ilość spożywanego mięsa. Nie jestem w tym restrykcyjna ale mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że się staram. Zarówno warzywa, kasze jak i grzyby są zdrowe, o czym chyba nie muszę się rozpisywać, są również wyjątkowo łatwo dostępne o tej porze roku. Nie mam pojęcia ile aktualnie jest dostępnych sezonowych gatunków warzyw na targach i straganach, sądzę jednak, że podobnie, jak i ja czasami wpadacie w rutynę i kupujecie cały czas te same. Kiedy przez przypadek trafiłam na jeden z małych targów „od rolnika” na Mokotowie (przy Okulskiej) i zobaczyłam te jasno zielone cudeńka stwierdziłam, że nie odpuszczę i coś z nich zrobię. Jak pomyślałam, tak zrobiłam.
      Zapraszam na danie wegetariańskie, patisony nadziewane kaszą z pieczarkami, serem gorgonzola i parmezanem. Danie mimo, że jarskie jest wyjątkowo sycące, idealne na jesień. Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne grzyby, kiedy i o ile się w tym roku pojawią.

Składniki:
4 patisony
0, 5kg pieczarek
1 średnia cebula
100g. kaszy jaglanej
gorgonzola (wg. uznania lub zasobów spiżarni)
parmezan (j.w)
tymianek
rozmaryn
sól, pieprz




Przygotowanie:

  1. Zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotuj 100g. Kaszy jaglanej. Pamiętaj by woda była osolona, warto także dodać 1 łyżkę masła.
  2. Pokrój gorgonzolę w kostkę i zetrzyj parmezan.
  3. Patisony umyj pod bieżącą wodą. Sprawdź, która strona każdego z warzyw jest bardziej szpiczasta i tę odkrój wycinając ładny okręg. Następnie wydryluj każde warzywo łyżką. Instrukcja obrazkowa pod spodem :)




  4. Obierz pieczarki zdzierając z kapelusza skórkę. Nie myj ich gdyż naciągnął wodą i uduszą się przy następnym kroku, a nie usmażą. Pokrój je na większe kawałki. Możesz zrobić po swojemu lub tak jak ja :)



     
  5. Na patelni, na oliwie zeszklij cebulkę, wsyp tymianek, rozmaryn i pieczarki. Smaż ok. 4-5 minut.
  6. Do pieczarek dodaj ugotowaną kaszę, niestety mieszanka zrobi się lekko szara, ale to nie wpłynie na jej smak. Wymieszaj i smaż dalej przez około 3-4 minuty. Możesz dodać ok. 30ml wody jeśli mieszanka będzie bardzo gęsta. Po wyłączeniu palnika posyp wszystko parmezanem i znów wymieszaj.
  7. Skórę patisonów delikatnie posmaruj oliwą i wstaw je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Będą wyglądały o tak...



  8. Do środka patisonów włóż w dowolnej kolejności masę kaszy i pieczarek i pokrojoną gorgonzolę, na koniec posyp nadzienie parmezanem. Nakryj dziurkę z masą wcześniej odciętym kawałkiem patisona.
  9. Piecz ok. 25 minut w 180stopniach z górną grzałką i termoobiegiem.


    Smacznego!


    Kiedy zrobicie tą i inne potrawy nie zapomnijcie zrobić zdjęcia i się pochwalić na fanpege'u bloga lub na instagramie tagując zdjęcie @soap_marmalade.
    Zdradzę wam w sekrecie, że na 100% przyda wam się to pod koniec tego roku!
    Zbliża się gwiazdkowy konkurs <3


1 komentarze:

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author