POKUSA WEEKENDU : MAŚLANE CIASTO Z MIGDAŁAMI i NEKTARYNKAMI



     Są takie dni kiedy potrzebne jest na już efektowne ciasto, łatwe w zrobieniu i bardzo smaczne. Tak miałam i ja w ten weekend, gdy zaprosiliśmy z T. gości – jego rodziców. W dzisiejszych zabieganych czasach o wiele częściej gości się znajomych niż rodziców, zwłaszcza jeśli jest się parą, która dopiero razem zaczyna razem mieszkać. I pomimo, że znamy się już kilka ładnych lat to taka pozytywna, ciepła, ale jednak lekka trema zawsze pozostaje. Zwłaszcza, jeśli jest się dumnym posiadaczem bloga kulinarnego – jak ja :).

     Ciasto, które dzisiaj proponuję jest jednym z niezbyt problematycznych przepisów, które są naprawdę idealne w smaku – maślane, pachnące delikatnie cytryną i migdałami, przełożone soczystymi letnimi owocami. Dodatkowo, jest ono naprawdę mało słodkie. Idealne do kawy i fajnej rozmowy. Dlatego jeśli macie w planie „ploteczki” z kimś, czy czyjąś wizytę i w tym momencie szukacie inspiracji, to naprawdę warto jego spróbować!
Efekt kawiarni w Ritzie murowany.




Skład spodu:

150g mąki pszennej
110g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
125g masła (zimne, pokrojone w kostki)
2 jajka
migdały łuskane, posiekane drobno

Skład drugiej warstwy:

150g mąki pszennej
110g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
125g masła (zimne, pokrojone w kostki)
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego

Przełożenie i wierzch:

4 nektarynki, posiekane w wąskie „koniki”
migdały w płatkach
cukier puder

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180st. Wysmaruj masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20cm.
  2. Odmierz składniki i po kolei do miski wsyp wszystkie suche składnik, następnie dodaj do nich posiekane zimne masło i dorzuć skórkę cytrynową. Włącz mikser i mieszaj aż do wymieszania się składników (jeszcze bez jajek), aż powstanie konsystencja mokrego piasku (jak wyjdą grudki też ok).
  3. W trakcie pracy miksera lub robota kuchennego dolej jajka i dalej mieszaj ok. 3 min.
  4. Przełóż na formę otrzymane ciasto i wyrównaj szpatułką lub płaską łyżka, dla pewności delikatnie upuść formę (dnem do dołu!) na blat. To wyrówna ciasto.
  5. Wyłóż dowolnie część owoców i posyp posiekanymi migdałami.
  6. Drugą warstwę zrób analogicznie do pierwszej, ale (!)
    - aromat nalej już po jajkach
    - na końcu dodawaj jogurt, ciasto nie może być za rzadkie więc w zależności od gęstości jogurtu możesz dodać 2 łyżki.
  7. Wyłóż ciasto na poprzednie warstwy i wyrównaj.
  8. Ułóż w estetyczny sposób nektarynki na wierzchu, posyp migdałami siekanymi i płatkami.
  9. Piecz w piekarniku w przedziale temperatur 180-200st., łącznie ok. 1 godziny, w trakcie podwyższ temperaturę na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą patyczka wilgotność ciasta, w razie czego dodaj jeszcze 5-10 minut.
  10. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku tak by stopniowo stygło i nie opadło.


    Udanych plotek przy kawie i cieście migdałowo-nektarynkowym!

     

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Akcje kulinarne

Jesienne Superfoods

Twitter Updates

Meet The Author