Są
takie dni kiedy potrzebne jest na już efektowne ciasto, łatwe w
zrobieniu i bardzo smaczne. Tak miałam i ja w ten weekend, gdy
zaprosiliśmy z T. gości – jego rodziców. W dzisiejszych
zabieganych czasach o wiele częściej gości się znajomych niż
rodziców, zwłaszcza jeśli jest się parą, która dopiero razem
zaczyna razem mieszkać. I pomimo, że znamy się już kilka ładnych
lat to taka pozytywna, ciepła, ale jednak lekka trema zawsze
pozostaje. Zwłaszcza, jeśli jest się dumnym posiadaczem bloga
kulinarnego – jak ja :).
Ciasto,
które dzisiaj proponuję jest jednym z niezbyt problematycznych
przepisów, które są naprawdę idealne w smaku – maślane,
pachnące delikatnie cytryną i migdałami, przełożone soczystymi
letnimi owocami. Dodatkowo, jest ono naprawdę mało słodkie.
Idealne do kawy i fajnej rozmowy. Dlatego jeśli macie w planie
„ploteczki” z kimś, czy czyjąś wizytę i w tym momencie
szukacie inspiracji, to naprawdę warto jego spróbować!
Efekt
kawiarni w Ritzie murowany.
Skład
spodu:
150g
mąki pszennej
110g
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
starta
skórka z 1 cytryny
125g
masła (zimne, pokrojone w kostki)
2
jajka
migdały
łuskane, posiekane drobno
Skład
drugiej warstwy:
150g
mąki pszennej
110g
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka
kropel aromatu migdałowego
125g
masła (zimne, pokrojone w kostki)
2
jajka
3
łyżki jogurtu naturalnego
Przełożenie
i wierzch:
4
nektarynki, posiekane w wąskie „koniki”
migdały
w płatkach
cukier
puder
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180st. Wysmaruj masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20cm.
- Odmierz składniki i po kolei do miski wsyp wszystkie suche składnik, następnie dodaj do nich posiekane zimne masło i dorzuć skórkę cytrynową. Włącz mikser i mieszaj aż do wymieszania się składników (jeszcze bez jajek), aż powstanie konsystencja mokrego piasku (jak wyjdą grudki też ok).
- W trakcie pracy miksera lub robota kuchennego dolej jajka i dalej mieszaj ok. 3 min.
- Przełóż na formę otrzymane ciasto i wyrównaj szpatułką lub płaską łyżka, dla pewności delikatnie upuść formę (dnem do dołu!) na blat. To wyrówna ciasto.
- Wyłóż dowolnie część owoców i posyp posiekanymi migdałami.
- Drugą warstwę zrób analogicznie do pierwszej, ale (!)- aromat nalej już po jajkach- na końcu dodawaj jogurt, ciasto nie może być za rzadkie więc w zależności od gęstości jogurtu możesz dodać 2 łyżki.
- Wyłóż ciasto na poprzednie warstwy i wyrównaj.
- Ułóż w estetyczny sposób nektarynki na wierzchu, posyp migdałami siekanymi i płatkami.
- Piecz w piekarniku w przedziale temperatur 180-200st., łącznie ok. 1 godziny, w trakcie podwyższ temperaturę na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą patyczka wilgotność ciasta, w razie czego dodaj jeszcze 5-10 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na kolejną godzinę w lekko uchylonym piekarniku tak by stopniowo stygło i nie opadło.Udanych plotek przy kawie i cieście migdałowo-nektarynkowym!
0 komentarze:
Prześlij komentarz